Masa solna – przepis. Jak zrobić masę solną?

masa solna przepis

Z masy solnej można zrobić prawdziwe cuda. Zabawa nią na długo zajmie Twoje dziecko, a w dodatku przygotowanie takiej masy nie wymaga wielkiej ilości składników. Dziś mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na masę solną, który jest wręcz niezawodny.

Masa solna – przepis

Myślisz, że przepis na masę solną jest skomplikowany? Ależ skąd! To wręcz banalne połączenie składników, które każdy ma w domu. Co będzie potrzebne do jej przygotowania?

  • 1 szklanka soli,
  • 1 szklanka mąki,
  • Mniej więcej 0,5 szklanki wody – ale tutaj działamy bardziej na oko.

Sól oraz mąkę wrzucamy do miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy. Dopiero później dolewamy wodę, ale robimy to „na raty”. Trzeba wszystko dokładnie mieszać i rozdrabniać wszelkie grudki.

Po dolaniu całej wody możemy zacząć ugniatać ciasto na stole. Robimy to tak długo, aż będzie zupełnie gładkie i plastyczne.

Teraz możemy już rozwałkować nasze ciasto i wyciąć z niego takie kształty, jakie tylko chcemy. Lub po prostu ulepić wymarzone figurki.

UWAGA! Nie trzeba wykorzystać całego ciasta na raz, ale jeśli chcesz, aby się nie wysuszyło, zapakuj je do pojemniczka z przykrywką i odstaw.

Masę solną można utwardzić

Jednak wówczas nie będzie już zrobiona z samych naturalnych składników. Taka utwardzona masa solna składa się dodatkowo z 2 łyżek kleju do tapet, który musimy rozmieszczać z mąką i solą przed dolaniem wody.

Pamiętaj, że utwardzona masa solna wyschnie znacznie szybciej niż ta, bez dodatku kleju. Dlatego należy czym prędzej ulepić z niej to, co chcesz.

Jak wysuszyć masę solną?

Masę solną można suszyć na dwa sposoby. Pierwszy z nich, to suszenie na powietrzu. Rozkładasz figurki na przykład na blaszce i wynosisz je na świeże powietrze w pogodny dzień. Niestety takie suszenie trwa bardzo długo.

Jeśli chcesz szybciej wysuszyć figurki z masy solnej, włóż je do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni na godzinę. Po tym czasie można już wyłączyć piekarnik. Ozdoby odwracamy na drugą stronę i pozwalamy im doschnąć w tym samym miejscu. Lepiej wykorzystać niższą temperaturę i suszyć masę solną dłużej, gdyż wtedy istnieje tylko niewielkie prawdopodobieństwo, że coś nam popęka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *